Poznaj atrybuty Purl茅s 馃幆馃弲馃敐

Coraz cz臋艣ciej dopytujecie o szczeg贸艂y zwi膮zane ze sk艂adami i pochodzeniem naszych produkt贸w. Zdecydowali艣my si臋 stworzy膰 specjalne ko艂o atrybut贸w, kt贸re u艂atwi odnalezienie si臋 w g膮szczu informacji i oszcz臋dzi Wasz czas na analizy sk艂adu INCI.

Ko艂o obrazuje popularne atrybuty, kt贸re charakteryzuj膮 r贸偶ne produkty kosmetyczne. Staramy si臋 nimi kierowa膰 podczas tworzenia naszych produkt贸w.


Co oznacza ka偶dy z tych symboli zawartych w kole? Czy te w艂a艣ciwo艣ci maj膮 dla nas i dla naszej sk贸ry wi臋ksze znaczenie?

PARABEN FREE 鈥 bez paraben贸w

Na pierwszy ogie艅 – parabeny. Sk艂adnik owiany bardzo z艂膮 s艂aw膮, nawet laikom kosmetycznym kojarz膮cy si臋 bardzo 藕le. W Purles nie stosujemy paraben贸w. Obecne trendy kosmetyczne wykluczaj膮 ich u偶ywanie w kosmetykach.

Jednak nie taki diabe艂 straszny jak go maluj膮. Parabeny to grupa konserwant贸w. Zapobiegaj膮 rozwojowi grzyb贸w i bakterii w kosmetykach. Zwykle znajdziemy je pod koniec sk艂adu INCI (Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben itd.). Niekt贸re parabeny wyst臋puj膮 tak偶e w naturze np. metyloparaben w bor贸wce ameryka艅skiej.

Parabeny u偶ywane s膮 ju偶 od wielu lat w przemy艣le kosmetycznym. Zosta艂y dok艂adnie zbadane i poznane. To jest ich zdecydowany plus.

Jaki艣 czas temu zdarzy艂 si臋 jednak spory prze艂om je偶eli chodzi o ich 鈥樷檞izerunek鈥欌. Pojawi艂a si臋 publikacja w kt贸rej zidentyfikowano 艣ladowe ilo艣ci paraben贸w w tkance nowotworowej. Publikacje wywo艂a艂y fal臋 spekulacji o rzekomym zwi膮zku stosowania paraben贸w i wyst臋powania nowotwor贸w. Przeprowadzono liczne badania wykluczaj膮ce taki wp艂yw. Mimo tego z艂a opinia pozosta艂a. Je偶eli chodzi o udowodnione negatywne dzia艂anie to istnieje jedynie potencjalne ryzyko podra偶nienia sk贸ry i reakcji alergicznej.

NO SLS/SLES – bez SLS/SLES

SLS to Sodium聽Lauryl Sulfate, czyli laurylosiarczan sodu a, SLES Sodium聽Laureth Sulfate to聽etoksylowany laurylosiarczan sodu, b臋d膮cy pochodn膮 SLS. Obie te substancje to popularne sk艂adniki kosmetyk贸w myj膮cych.

Oba detergenty poprzez wytwarzanie du偶ej ilo艣ci piany sprawiaj膮 wra偶enie szybkiego i dok艂adnego oczyszczania. Pieni膮cy si臋 kosmetyk nie ma jednak wp艂ywu na skuteczno艣膰 mycia, a jedynie zwi臋ksza komfort u偶ytkowania.

Ze wzgl臋du na pewien dra偶ni膮cy charakter SLS i SLES najcz臋艣ciej stosuje si臋 w kosmetykach do sp艂ukiwania, kt贸re maj膮 kr贸tkotrwa艂y kontakt ze sk贸r膮. Nie s膮 wskazane w piel臋gnacji sk贸ry wra偶liwej i alergicznej. Silne detergenty stosowane w nadmiarze mog膮 uczula膰, wysusza膰 oraz podra偶nia膰 sk贸r臋, a tak偶e zak艂贸ca膰 prac臋 gruczo艂贸w.

Nie wszystkie produkty myj膮ce musz膮 zawiera膰 silne detergenty, uszkadzaj膮ce p艂aszcz hydrolipidowy! Nasza pianka 129 Cotton Foam Cleanser oparta jest na delikatnych 艣rodkach myj膮cych. Fakt, 偶e ma form臋 pianki zwi膮zany jest ze specyficzn膮 budow膮 pompki w opakowaniu, a nie zawarto艣ci膮 SLS贸w J

PETROCHEMICAL FREE – bez zwi膮zk贸w pochodnych ropy naftowej

Zwi膮zki takie jak olej parafinowy, parafina, wazelina, czy wosk mikrokrystaliczny nale偶膮 do grupy pochodnych ropy naftowej. Pozyskuje si臋 je w procesie destylacji frakcji ropy naftowej, nast臋pnie bardzo dok艂adnie oczyszcza. S膮 bezbarwne, nie maj膮 smaku ani zapachu. Sk艂adniki te s膮 oboj臋tne dla sk贸ry, nie podra偶niaj膮, maj膮 silne dzia艂anie okluzyjne.

Je偶eli chodzi o zastrze偶enia, jakie mo偶na do nich mie膰:

  • Film ochronny kt贸ry tworz膮 鈥 艣wietnie przyci膮ga brud i kurz.
  • Mog膮 mie膰 dzia艂anie komedogenne.
  • Cz臋ste stosowanie oleju parafinowego czy wazeliny mo偶e spowodowa膰 zaburzenie funkcji barierowych sk贸ry i spowodowa膰 jej przesuszenie.
  • Nie nadaj膮 si臋 dla sk贸r mieszanych, przet艂uszczaj膮cych si臋, czy tr膮dzikowych. Pot臋guj膮 wra偶enie nadmiernego wydzielania sebum.

NO MINERAL OIL 聽– bez olei mineralnych

Oleje mineralne聽鈥 to og贸lna nazwa p艂ynnych mieszanin w臋glowodor贸w oczyszczonych z wazeliny. Zastrze偶enia s膮 takie same, jak przy zwi膮zkach ropopochodnych.

VEGAN – wega艅ski

Ta ikona oznacza, 偶e produkt jest wega艅ski, czyli nie zawiera sk艂adnik贸w pochodzenia zwierz臋cego. Tego typu surowce u偶ywane w kosmetykach mog膮 by膰 pozyskiwane z mleka (np. kwas mlekowy), czy wytwarzane przez pszczo艂y (np. wosk pszczeli). To, czy jaki艣 produkt jest wega艅ski nie ma wp艂ywu na nasz膮 sk贸r臋, ale jest to wa偶na kwestia ideologiczna.

SILICON FREE 鈥 brak silikon贸w

Silikony to polimery krzemoorganiczne. Stanowi膮 liczn膮 grup臋 zwi膮zk贸w. W聽kosmetykach jednak najcz臋艣ciej wykorzystuje si臋 silikony lotne (Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane), olejowe (Dimethicone, Amodimethicone), w聽postaci wosk贸w (Alkyl Dimethicone) i聽emulgatory silikonowe (PEG-12 Dimethicone, PEG/PPG-25/25 Dimethicone).

Silikony tworz膮 na powierzchni sk贸ry聽 lub w艂os贸w film ograniczaj膮cy ucieczk臋 wody. Dzia艂aj膮 tym samym w聽po艣redni spos贸b nawil偶aj膮co, a聽jednocze艣nie stanowi膮 skuteczn膮 ochron臋 przed czynnikami zewn臋trznymi. Dzi臋ki nim produkt przyjemnie i r贸wnomiernie rozprowadza si臋 na sk贸rze.

Mo偶na por贸wna膰 je troch臋 do omawianych wcze艣niej ropopochodnych 鈥 rzadko kiedy uczulaj膮 i podra偶niaj膮, s膮 raczej oboj臋tne dla sk贸ry, ale w przeciwie艅stwie do np. wazeliny, czy parafiny maj膮 lekk膮 konsystencj臋

Przeciwnicy silikon贸w uwa偶aj膮, 偶e dzia艂aj膮 one komedogennie. Uniemo偶liwiaj膮 r贸wnie偶 wnikanie substancji od偶ywczych z kosmetyk贸w. Badania jednak tego nie dowodz膮. Zmycie silikon贸w ze sk贸ry wymaga u偶ycia mocniejszych detergent贸w, kt贸re negatywnie wp艂ywaj膮 na p艂aszcz lipidowy sk贸ry.

NO PEG 鈥 bez substancji z grupy PEG

PEG jest skr贸tem od nazwy Polyethylene Glycol (glikol polietylenowy). Nie jest to jedna substancja, tylko du偶a grupa syntetycznych polimer贸w tlenku etylenu. W zale偶no艣ci od budowy PEG-i w kosmetykach mog膮 spe艂nia膰 rol臋 emulgator贸w, rozpuszczalnik贸w, stabilizator贸w, czy substancji zwi臋kszaj膮cych lepko艣膰.

Przeciwnicy PEG贸w powielaj膮 informacje o potencjalnym dzia艂aniu rakotw贸rczym tych zwi膮zk贸w, ze wzgl臋du na zanieczyszczenie 艣ladowymi ilo艣ciami 1,4-dioksanu.聽 Zwi膮zek ten powstaje jako produkt uboczny przy ich wytwarzaniu. Warto jednak zaznaczy膰, 偶e o dzia艂aniu rakotw贸rczym, mo偶emy m贸wi膰 w przypadku bardzo du偶ych dawek tej substancji, a poziom zanieczyszczenia produkt贸w kosmetycznych 1,4-dioksanem jest 艣ci艣le kontrolowany i podlega szczeg贸艂owej ocenie bezpiecze艅stwa. PEG-i mog膮 jednak uwra偶liwia膰 sk贸r臋.

CRUELTY FREE

Kr贸liczek oznacza, 偶e dany produkt zosta艂 opracowany i wytworzony metodami, kt贸re nie wymagaj膮 jakiejkolwiek formy okrucie艅stwa wobec zwierz膮t. W Unii Europejskiej testy na zwierz臋tach s膮 zabronione prawnie, ale niekt贸re firmy mog膮 testowa膰 swoje produkty poza UE! Wi臋cej na ten temat w po艣cie: https://purles.pl/blog/testowanie-na-zwierzetach-%f0%9f%99%80-fakty-%f0%9f%91%8d-i-mity-%f0%9f%91%8e-testynazwierzetach/

NON GMO 鈥 bez modyfikacji genetycznych

Symbol oznacza, 偶e wszystkie surowce wykorzystane w danym kosmetyku pozbawione s膮 genetycznych modyfikacji. Odno艣nie tego, czy surowce modyfikowane genetycznie s膮 gorsze od tych niemodyfikowanych ci膮gle trwaj膮 gor膮ce dyskusje J

NO TRIETHANOLAMINE 鈥 bez trietanoloaminy

Przekre艣lone TEA 鈥 oznacza brak trietanoloaminy w produkcie.聽 W kosmetykach stosowana jest do dostosowania odpowiedniego pH produktu. Jednak mo偶e powodowa膰 reakcje alergiczne.

GLUTEN FREE 鈥 bez glutenu

Coraz wi臋cej os贸b unika spo偶ywania glutenu na skutek choroby, nadwra偶liwo艣ci聽 lub mody. Czy istnieje jakikolwiek zwi膮zek miedzy zewn臋trznym stosowaniem glutenu, a reakcjami nadwra偶liwo艣ci sk贸ry? Musimy tutaj wyr贸偶ni膰 2 problemy powi膮zane z glutenem.

  • Celiakia – w tym przypadku narz膮dem, przeciwko kt贸remu skierowana jest nieprawid艂owa reakcja uk艂adu odporno艣ciowego, jest聽jelito cienkie. Nie ma potrzeby unikania kosmetyk贸w z glutenem (chyba, 偶e jest to pomadka do ust lub krem do r膮k, kt贸rych niewielka ilo艣膰 mo偶e dosta膰 si臋 np. wraz pokarmem do jelit).
  • Nadwra偶liwo艣膰 lub alergia na gluten 鈥 zawarty w kosmetykach gluten szkodzi, mo偶e doj艣膰 do alergicznej reakcji sk贸rnej.

Kosmetyki w kt贸rych znale藕膰 mo偶na gluten zawieraj膮 m.in. olej z kie艂k贸w pszenicy, ekstrakt z j臋czmienia, czy owsa.

DERMATOLOGICALLY TESTED 鈥 testowane dermatologicznie

Testy dermatologiczne nie s膮 wymogiem dla kosmetyk贸w wprowadzanych na rynek. Jest to wy艂膮cznie dobra wola producenta. U nas wszystkie produkty je maj膮! Dlatego wszystkie reakcje alergiczne s膮 zminimalizowane J

NO HARSH CHEMICALS

Znak ten oznacza brak mocnych, agresywnych 艣rodk贸w chemicznych, kt贸re mog膮 wywo艂a膰 podra偶nienie, zaczerwienienie sk贸ry.

INGREDIENTS OF NATURAL ORIGIN 鈥 sk艂adniki naturalnego pochodzenia

Znak ten stawiamy produktom, w kt贸rym przewa偶aj膮 sk艂adniki naturalnego pochodzenia. Produkty z linii Sushi maj膮 przyk艂adowo 97-98% sk艂adnik贸w pochodzenia naturalnego. Nasza pianka do mycia twarzy 129 Cotton Foam Cleanser 鈥 97% . Krem pod oczy 112 Age Control Eye Cream 鈥 96%!

Pod opisami produkt贸w w katalogu i na stronie zobaczy膰 mo偶ecie poszczeg贸lne ikony. Ikona pod produktem to znak, 偶e dany produkt spe艂ni艂 wymagania tej ikony 馃檪

 

Autor: Magda Fuss